Громади Луганщини залучать до забезпечення молоді житлом

 

http://loga.gov.ua/sites/default/files/styles/360x260/public/news/2_1486.jpg?itok=Z811oQOP

 

Голова облдержадміністрації Сергій Гайдай взяв участь у засіданні робочої групи з питань доцільності підготовки проектів програм та фінансування діючих за рахунок обласного бюджету.

 «У поточному році це перше засідання робочої групи після тривалої перерви. На неї були об’єктивні причини, перш за все мова йде про карантинні обмеження через пандемію коронавірусу COVID-19. Проте життя триває, ми маємо розвивати регіон та мислити на перспективу. Важливим інструментом в цьому напрямку є регіональні цільові програми», – зазначив на початку засідання очільник Луганщини.

 На розгляд було винесено п’ять таких програм. Зокрема, учасники заслухали доповідь заступника директора Департаменту будівництва, енергозбереження, архітектури та містобудування облдержадміністрації Михайла Івасішина про доцільність продовження реалізації Регіональної цільової програми забезпечення молоді житлом на 2018-2020 роки.

 За період реалізації Програми надано п’ять пільгових кредитів молодим сім’ям на суму 1855,602 тис. грн. за рахунок спеціального фонду обласного бюджету на загальну площу житла 289,8 кв. м.

 З презентацією виступила директор Луганського регіонального управління Держмолодьжитла Інеса Кірєєва. Вона детально доповіла про доступні кредити: порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам, умови цих програм тощо.

 За її словами, реалізація Програми через ефективний фінансово-кредитний механізм забезпечить доступність житла для молодих сімей.

 За результатами обговорення учасниками наради прийнято рішення продовжити реалізацію програми, одночасно залучаючи до активної роботи територіальні громади, тому що саме розробка і реалізація місцевих програм здатні в повній мірі врахувати всі потреби і особливі умови жителів громад.

 Крім того, участь місцевих громад – це можливість залучати власні кошти для реалізації програми, що дасть більш істотний результат в порівнянні з використанням тільки коштів обласного бюджету. Окремо учасниками наради було зазначено, що житло завжди було і залишається одним із найважливіших інструментів на шляху досягнення соціальних цілей у суспільстві. Забезпеченість громадян житлом – це показник успішності державної політики і найбільш точний показник економічного зростання держави.

 Фінансування житлових програм за рахунок коштів місцевих бюджетів, розміри якого в багатьох регіонах України суттєво і стабільно зростають, дасть змогу вирішити житлову проблему локально.