Сергій Комнатний узяв участь у обговоренні проєкту нового Житлового кодексу

 

 photo5355222068448311217

16 червня 2021 року почалося публічне громадське обговорення проєкту Житлового кодексу України, організоване Міністерством розвитку громад та територій України. 

 Проєкт Житлового кодексу розроблено міністерством на виконання Указу Президента України від 08.11.2019 №837/2019 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави». 

 Своїми думками з приводу проєкту кодексу поділився під час обговорення голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний. Він зазначив, що Україні необхідний комплексний перегляд законодавства у житловій сфері. Адже конституційна норма щодо забезпечення житлом фактично не діє, застарілий Житловий кодекс датується 1983 роком, кілька попередніх спроб ухвалити новий документ не мали успіху, Концепція житлової політики затверджена 1995 року тощо.

 Тому робота Мінрегіону спільно з експертним середовищем з написання нового Житлового кодексу є важливою. «Сподіваюся, той проєкт, який ми матимемо в результаті цієї роботи, - наголосив Сергій Комнатний, - не повторюватиме застарілі норми чинного кодексу, які не мають нічого спільного з сучасними потребами громадян».

 Керівник Фонду відзначив, що проєкт Житлового кодексу, запропонований до розгляду, містить окремий розділ «Державна підтримка в забезпеченні житлом громадян». Він пропонує запровадити Єдиний реєстр кандидатів на отримання державної підтримки у придбанні житла. це дало б змогу уникнути можливих зловживань з боку як громадян, так і чиновників.

 Також у розділі описані механізми підтримки громадян у вирішенні житлового питання, які можуть бути реалізовані на державному і місцевому рівнях. Це:

 - Пільгове іпотечне кредитування за ставкою не вищою за облікову ставку Нацбанку України,

 - Сплата за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів частини вартості житла,

 - Компенсація відсотків за банківським кредитом.

 Важливо, що проєкт встановлює вимоги до фінансування механізмів державної підтримки громадян у забезпеченні житлом. Головне, зазначив Сергій Комнатний, щоб ця норма виконувалася на практиці.

 Результати публічного обговорення будуть розміщені на офіційному вебсайті Мінрегіону.

 photo5355222068448311219

 З проектом Житлового кодексу України можна ознайомитися за посиланням: https://www.minregion.gov.ua/base-law/grom-convers/elektronni-konsultatsiyi-z-gromadskistyu/proekt-zhytlovogo-kodeksu-ukrayiny/