В області діють шість програм кредитування житла, – брифінг

 В області діють шість програм кредитування житла, – брифінг

Про реалізацію в області житлових програм на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації розповіла директор Луганського регіонального управління Держмолодьжитла Інеса Кірєєва.

 Вона нагадала, що ця державна установа працює з бюджетами усіх рівнів. Надання кредитів тривало з 1997 по 2014 рік та відновлене з вересня 2016 року.

 Наразі діють шість програм – дві державні, дві обласні та дві міські у Сєвєродонецьку.

 Так, на рівні держави затверджено Порядок надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом, а також Порядок надання молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам довгострокових пільгових кредитів для будівництва (реконструкцій) та придбання житла за рахунок власних коштів (коштів статутного капіталу) Держмолодьжитла.

 Перший з них передбачає надання безповоротної фінансової допомоги виключно на будівництво доступного житла у розмірі 50 % для учасників АТО/ООС та переселенців та 30 % для інших категорій громадян.

Громадяни вже отримали квартири у збудованому минулоріч будинку в Сєвєродонецьку, ще один будинок має бути заселений улітку. У позаминулому році цим скористалися дев’ять сімей, у минулому – сім. На 2019 рік передбачене фінансування у розмірі 5 106 000 гривень.

 Інеса Кірєєва повідомила, що з 2019 року знято обов’язкову умову у вигляді квартирного обліку при пільговому кредитуванні молоді (до 36 років) по програмі кредитування зі статутного капіталу Держмолодьжитла. Це кредит на 20 років з відсотковою ставкою НБУ, власні кошти складають не менше 10 %. З кінця лютого за цією програмою надано три кредити на суму 925 454 гривень.

 Також на Луганщині діють Регіональна цільова програма забезпечення молоді житлом та Регіональна цільова програма житлового кредитування учасників АТО. Вони передбачають кредитування під 3 % річних. Існують пільги при наявності дітей. Особистий внесок має бути не менше 6 %. За програмою забезпечення молоді житлом з 2016 року надано 13 кредитів, за програмою для учасників АТО – сім.

У Сєвєродонецьку діють Міська програма забезпечення молоді житлом та Програма сприяння будівництву доступного житла для окремих категорій громадян, прийняті у минулому році. За першою вже надано один кредит у 2018 року та виділено кошти на кредитування у 2019 році.

 Друга програма передбачає додаткову підтримку у розмірі 25 % від нормативної вартості для педагогів, медиків, працівників служб соціального захисту, підприємств ЖКГ, держслужбовців, учасників АТО та ін. Фінансування цієї програми ще не було.

Інеса Кірєєва зауважила, що подати заяви на участь у державних програмах можна навіть на сайті управління, у місцевих – необхідно звернутися особисто.

 

02.04.2019