Завершено опрацювання результатів другого відбору за програмою житлових кредитів для ВПО

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву 6 жовтня 2021 р. завершив опрацювання заяв громадян, які отримали можливість взяти кредит на придбання житла за результатами другого етапу відбору для участі в програмі «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Реалізація програми відбувається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.04.2021 р. №451.

За результатами другого етапу відбору (відбувся 31 серпня 2021 р.) було визначено 150 громадян, які отримали право на пільгове кредитування. За наслідками опрацювання наданих ними до регіональних управлінь Держмолодьжитла документів надано 53 іпотечні кредити на загальну суму 60 млн 674 тис. грн. Відмовилися від участі в програмі згідно з поданими заявами 18 громадян, не з’явилися до регіональних управлінь Фонду 79 громадян.

За регіонами: 24 кредити видано у Києві і Київській області, 9 – у Харківській області, по 3 – у Дніпропетровській, Одеській і Полтавській областях, 2 – у Донецькій і Львівській областях, решту кредитів видано в інших регіонах.

Нагадаємо, за результатами першого етапу відбору (відбувся 21.07.2021 р.) надано 66 житлових кредитів внутрішньо переміщеним особам на загальну суму 74 млн 343 тис. грн.

За результатами опрацювання документів громадян Держмолодьжитлом направлено запит до Кредитної Установи для Відбудови, KfW щодо надання наступного траншу фінансування. Після проведення необхідних процедур буде повідомлено дату третього етапу відбору для участі в програмі пільгового житлового кредитування для ВПО.

 

Довідка.

Програма кредитування «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» реалізовують спільно Держмолодьжитло, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України і Кредитна Установа для Відбудови KfW, Франкфурт-на-Майні. Мінреінтеграції є отримувачем коштів за проєктом, виконавцем проєкту – Держмолодьжитло.

Проєкт реалізується у межах Угоди про фінансове співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина. Для його фінансування Уряд Німеччини через банк KfW надав грант у розмірі 25,5 млн євро.

Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам» та Порядок пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною Установою для Відбудови (KfW), затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2021 р. №451.

Відбір учасників програми з числа зареєстрованих для участі осіб проводиться методом випадкової вибірки за допомогою генератора випадкових чисел із застосуванням програмного забезпечення RandomPicker, що відповідає вимогам законодавства щодо захисту персональних даних, запропонованого Міжнародним консультантом (IPC GmbH) та погодженого KfW. Трансляція відбору онлайн та її запис доступні на YouTube-каналі Держмолодьжитла.

За умовами Проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», кредити ВПО надаються на термін до 20 років під 3 відсотки річних, виходячи з нормативної площі житла (21 кв. м загальної площі на особу і додатково 10,5 кв. м на сім’ю).

Об’єктами кредитування можуть бути квартира у багатоквартирному житловому будинку чи одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не більш 35 років тому чи реконструйовані не більше 25 років тому.

Інформація про способи подання заяви – за посиланням: https://www.molod-kredit.gov.ua/zhytlovi-prohramy/kredyt-dlia-vpo-kfw/yak-podaty-zaiavu

Засновником Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву є Кабінет Міністрів України. Уповноваженим органом управління Фонду є Міністерство розвитку громад та територій України.